Buurten.
De buurt waar je woont, moet de plaats zijn waar je thuiskomt en je ook echt thuis voelt: een buurt waar mensen mekaar kennen, en we resoluut de strijd aangaan tegen vereenzaming. Een buurt waar mensen ook zorgen voor mekaar. Een buurt die aangenaam is om te vertoeven, waar je je veilig voelt. Een nette buurt ook met voldoende groen en die uitnodigt tot ontmoeting, onder meer op pleintjes of zitbanken.
Tal van buurtcomités nemen daarin een belangrijke rol op. Als lokaal bestuur motiveren we buurten daarom ook om buurtcomités op te richten. Gemeente en buurtcomités zijn partners voor een aangename wijk. Daarom is een permanente dialoog belangrijk, onder meer via het wijkoverleg, maar ook door overleg met de verschillende buurtcomités.
Het project Zorgzame Buurt in deelgemeente Zoersel levert heel positieve resultaten. Daarom rollen we het ook uit naar de andere buurten in onze gemeente.
Om er voor te zorgen dat het aangenaam wonen is in de buurt, zorgen we voor goed onderhouden straten, een nette omgeving, meer groen, mooie bebloeming en stemmige verlichting. De openbare ruimte moet uitnodigen tot ontmoeting en de perfecte gastheer zijn voor fijne activiteiten georganiseerd door de buurt. Daarom treden we ook kordaat op tegen overlast of zwerfvuil. Via een voetpadenplan zorgen we er voor dat mensen zich ook gemakkelijk te voet kunnen verplaatsen.
We waarderen ook dat inwoners initiatief nemen om hun buurt aangenamer en hechter te maken. Daarom versterken we het wijkbudget zodat meer buurten er beroep op kunnen doen.
AANGENAME BUURTEN, WAAR MENSEN MEKAAR KENNEN
- Een leuke buurt is een buurt waar mensen elkaar kennen. Buurt- en speelpleintjes blijven we verder inrichten als ontmoetingsplekken met voldoende groen, waar Zoerselaars van verschillende leeftijden elkaar kunnen tegenkomen.
- We creëren ook meer mogelijkheden om te spelen, aan sport te doen, cultuur te beleven of gewoon te verpozen in de openbare ruimte. Denk aan toegankelijke en kleinschalige sportmogelijkheden op speelpleintjes.
- De buurtbabbels blijven een gezellige, laagdrempelige manier om elkaar te leren kennen. Tijdens de zomermaanden geven we de buurten die dit wensen de gelegenheid een buurtbabbel te organiseren.
- De buurtbabbelbox is een schot in de roos. Hierin wordt al het nodige materiaal gebundeld voor een gezellige buurtbabbel, zoals tap, tentjes, (receptie)tafels en stoelen. We bieden buurten maximaal de gelegenheid om hier gebruik van te maken. Indien nodig zorgen we er voor dat er een tweede buurtbabbelbox ter beschikking is.
- De dorpspleinen richten we in als aangename, groene ontmoetingsruimten waar alle generaties zich welkom voelen en worden aangemoedigd om contact te leggen.
- Dit jaar werd een begin gemaakt met de opmaak van een zitbankenplan, onder meer van een inventarisatie en algemene bevraging. We werken dit zitbankenplan verder uit, zodat er in de verschillende buurten voldoende rustpunten te vinden zijn waar mensen een babbel met elkaar kunnen slaan, of waarop mensen even kunnen verpozen.
- We sporen buurten ertoe aan om tijdens vakantieperiodes speelstraten te organiseren, zodat de kinderen uit de buurt meer speelruimte krijgen. Het geluid van spelende kinderen zullen we echter nooit als overlast beschouwen.
ZORGZAME BUURTEN
- Het project Zorgzame Buurt dat startte in deelgemeente Zoersel, rollen we uit naar de andere deelgemeenten en naar alle buurten.
- De strijd tegen eenzaamheid is een belangrijk actiepunt. Dit doen we onder meer door in te zetten op een sterk sociaal weefsel, maar ook door proactief naar mensen toe te gaan, door voldoende ontmoetingsmogelijkheden te creëren, enz.
- Toegankelijkheid is een belangrijk aandachtspunt: op het openbaar domein, maar ook in het kader van omgevingsvergunningen.
- We bouwen verder voetgangerscirkels uit in elke deelgemeente, zodat de basisdiensten zonder drempels kunnen bereikt worden. Via een voetpadenplan zorgen we er voor dat mensen zich ook gemakkelijk te voet kunnen verplaatsen.
- Naar analogie met buurthuis Ter Smisse, creëren we, in samenwerking met andere organisaties en verenigingen, een buurthuis in Sint-Antonius en Halle. Waar mogelijk bedden we dit in in een Lokaal Dienstencentrum.
- We zorgen voor een laagdrempelig buurtrestaurant in elke deelgemeente, met lager tarief voor mensen met een Z-pas.
- De goeiedagactie rollen we uit naar alle deelgemeenten en verbreden we.
- We zorgen er voor dat de openbare ruimte ook uitnodigend is voor mensen die meer kwetsbaar zijn. Een buurtpleintje is ook voor hen de aangewezen plaats om mensen uit de buurt te ontmoeten. We maken ook daarom verder werk van een echt zitbankenplan. Dit geeft mensen die minder goed te been zijn meer mogelijkheden om buitenshuis te gaan, maar nodigt ook uit tot een babbel.
- Voor acties als 'Wij weten elkaar wonen' spreken we verder gericht de buurten aan. Dergelijke ontmoetingen maken immers het sociaal weefsel in een buurt sterker.
- Binnen deze Zorgzame Buurten organiseren we buurtzorgnetwerken, naar analogie met de BIN's (buurtinformatienetwerken), om ervoor te zorgen dat mensen in de buurt zorg opnemen voor mekaar. Een buurtcoördinator of buurtmoderator brengt vragen en mensen die willen helpen bij mekaar.
- We zorgen ervoor dat de dorpskernen toegankelijk zijn voor mensen met verminderde mobiliteit en kinderwagens.
- We zorgen voor een openbaar toilet in elke dorpskern.
NETTE EN VEILIGE BUURTEN
- We zorgen voor een goed onderhoud van bermen, bloembakken, parken, plantsoenen, speelpleinen… Een nette, veilige straat nodigt uit tot buiten komen, elkaar ontmoeten en draagt bij tot hechte gemeenschap waarin we samen zorg dragen voor de publieke ruimte.
- We motiveren buurtcomités om mee in te staan voor onderhoud van speelpleintjes, banken, enz.
- Vrijwilligers uit de wijk die regelmatig zwerfvuil verzamelen benoemen we tot bermmeester. Wijken of verenigingen die hun steentje bijdragen aan een nette omgeving geven we een subsidie.
- Wederzijdse engagementen tussen de gemeente en de buurt, bijv. over de netheid van de straten en pleinen, nemen we op in een charter.
- Het is belangrijk dat mensen correct en veilig omgaan met hun afval. We sensibiliseren tegen zwerfvuil, hondenpoep en sluikstorten. Tegen overtreders treden we kordaat op, op basis van een duidelijk GAS-reglement en hogere boetes.
- We maken de mensen ervan bewust dat verkeerd achtergelaten fietsen, vuilniszakken of andere voorwerpen hinder veroorzaken voor anderen (rolstoelgebruikers, slechtzienden, senioren, mensen met kinderwagen…). We maken werk van sensibiliseringsacties om gebreken te melden, onder meer via een digitaal meldpunt.
- We zorgen voor propere straatnaamborden en goed onderhouden straatmeubilair.
- Om te kunnen anticiperen op mogelijke problemen en om bij problemen snel te kunnen reageren, is een aanspreekbare wijkinspecteur heel belangrijk. We gaan na hoe we de wijkinspecteur nog dichter bij de mensen in de wijk kunnen brengen.
- Met buurtbemiddeling (burenbemiddeling) zetten we in op het voorkomen en beperken van buurtconflicten en helpen we buren met elkaar te communiceren en een duurzame oplossing te vinden.
- We evalueren de Buurtinformatienetwerken (BIN's) en gaan na hoe we de werking hiervan terug kunnen verbeteren. Zij kunnen immers bijdragen tot de veiligheid in de wijk.
ONDERSTEUNING VAN BUURTCOMITÉS
- We ondersteunen initiatieven die inwoners zelf nemen om mensen dichter bij mekaar te brengen. We stimuleren de oprichting van buurtcomités, want deze kunnen daarin een motor zijn.
- Het reglement voor de ondersteuning van wijkraden en buurtcomités houden we tegen het licht, om te bekijken hoe we de ondersteuning nog gerichter en effectiever kunnen maken.
- Via het wijkbudget geven we middelen aan initiatieven die mensen samen brengen, zoals een buurtbank, een buurtbarbecue, de inrichting van de buurtpleintje… Er werden al diverse mooie projecten gerealiseerd. We trekken de budgetten voor de realisatie van deze initiatieven op.
- Via een regelmatig overleg tussen de verschillende buurtcomités wisselen we ervaring en goede praktijken uit, en ondersteunen we de buurtcomités in hun werking.
- Via een regelmatig wijkoverleg houden we de vinger aan de pols over wat er leeft in onze buurten. Dit doen we niet enkel door inwoners uit te nodigen voor een vergadering, maar ook door met het beleid ter plaatse te gaan.