Elke Sels: Verpleegkundige met aandacht voor jong en oud

06-09-2024

Ze heeft vijf kinderen, maar vindt toch nog tijd om zich sociaal te engageren. Zo was ze de voorbije zes jaar gemeenteraadslid. Maak kennis met Elke!

Wat vind jij als mama belangrijke opdrachten van een lokaal bestuur?

Voor mij staat verkeersveiligheid toch wel met stip bovenaan. Als mijn kinderen met de fiets naar school gaan, wil ik hen met een gerust hart nawuiven. Concreet denk ik dan aan goed onderhouden voet- en fietspaden, veilige schoolfietsroutes, fietsstraten rondom de scholen, gemachtigde opzichters aan drukke oversteekplaatsen, en zeker ook het sensibiliseren van automobilisten om voorzichtig te zijn voor de zwakke en de jongste weggebruikers.

Je bent werkzaam als verpleegkundige bij het CLB en als thuisverpleegkundige. Zijn er ook van daaruit elementen die je meeneemt in je politiek engagement?

Jazeker! Ik ben er heel fier op dat wij in een gemeente wonen die zorg hoog in het vaandel draagt. Bij cd&v+Vooruit staat samenwerking centraal, en daarom willen we ook sterk inzetten op de samenwerking van diensten, scholen, verenigingen, zorgpartners en het OCMW om zorgnoden sneller te detecteren. Zo kan de nodige zorg en ondersteuning heel gericht en tijdig worden gegeven. Dat is echt heel belangrijk.

Inderdaad! Waar cd&v+Vooruit ook sterk op wil inzetten is het aanvullen van professionele zorg met mantelzorg.

Ook een goeie zaak! Als mensen elkaar een handje toesteken, bijvoorbeeld om eens boodschappen te doen voor een buur die moeilijker te been is, of een klusje uit te voeren bij iemand, of gewoon eens binnenspringen voor een babbel, dan creëren we een warme gemeenschap. En bovendien zorgen we ervoor dat mensen die ouder worden en mensen die meer zorgen nodig hebben, langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Als thuisverpleegkundige zie ik heel goed hoe kleine daden mensen echt gelukkig kunnen maken én vooruit kunnen helpen.

Jij trekt dus de kaart voor jongeren en voor ouderen?

Inderdaad! En ook voor de kindjes die nog niet naar school gaan. Zij moeten terechtkunnen in kwaliteitsvolle kinderopvang zodat de mama's en papa's kunnen gaan werken. Ik verneem echter van mijn zwangere dochter dat het echt heel moeilijk is om een plekje te vinden. Ook daar moeten we als bestuur dus op inzetten!

Dus als het van jou afhangt, blijft Zoersel een zorgzame gemeente?

Absoluut! Ook vanuit het lokaal bestuur kunnen we inspanningen doen die mensen versterken in hun welzijn, zowel op fysiek als op psychisch vlak. En dat kan gaan vanaf jonge leeftijd, door extra aandacht daaraan te besteden op de scholen, tot heel oud. Zo vind ik bijvoorbeeld de actie 'Wij weten elkaar wonen', waarbij vrijwilligers op bezoek gaan bij alle 80-plussers in onze gemeente, heel waardevol.