Ondernemend Zoersel.

17-09-2024

Onze ondernemers zorgen mee voor de eigenheid van onze gemeente, voor een ruim aanbod en voor welvaart. Daarbij zorgen onze landbouwers voor een aanbod aan gezonde en lekkere lokale producten en dragen middenstanders bij tot een levendige dorpskern, waar mensen producten kunnen kopen dichtbij en mekaar ook gezellig kunnen ontmoeten voor een drankje op een terrasje of in een restaurant. Ondernemers zijn daarom een partner om Zoersel een aangename gemeente te laten zijn, zowel om te wonen als om te winkelen of mekaar te ontmoeten. De tewerkstellingsgraad in onze gemeente is hoog, en dat willen we zeker zo houden.

LANDBOUW

  • We kiezen uitdrukkelijk voor een beleid dat onze landbouwers ondersteunt. Lokale producten zetten we graag in de kijker.
  • We zoeken uit of er mogelijkheden zijn om de lokale producten dichter bij de consument te brengen via verkoopautomaten aan winkels of in dorpskernen. We gaan ook na hoe het aanbod kan worden uitgebreid via de lokale handelaars. Ook in sociale kruidenier De Netzak kiezen we bewust voor een ruim aanbod aan lokale en verse producten.
  • We stimuleren en ondersteunen korteketenprojecten en zetten onder meer tijdens de Week van de korte keten samen met onze landbouwers en de aanbieders van korteketenproducten initiatieven op.
  • Bij gemeentelijke activiteiten kiezen we uitdrukkelijk voor producten van onze lokale producenten. We maken van die gelegenheid ook gebruik om die producten kenbaar te maken.
  • Om onze landbouwers toe te laten hun werk vlot te kunnen doen, zorgen we ervoor dat wegeninfrastructuur voldoende is aangepast voor landbouwvoertuigen.
  • We participeren waar mogelijk aan subsidieprojecten zoals Leader, die niet alleen onze landbouw ondersteunen, maar de sector ook positief in de kijker zetten.
  • We zoeken naar meer samenwerking tussen landbouw en natuur. Want zowel landbouw als natuur bepalen de eigenheid van onze gemeente.
  • We voeren continu overleg met de landbouwsector om hun bekommernissen ook op hoger niveau te kunnen aankaarten.
  • Bij infrastructuurwerken, de aanplanting van bomen, enz. gaan we telkens vooraf na wat de effecten zijn op onze landbouw.

MIDDENSTAND


· Onze dorpskernen moeten kunnen bruisen, en een bloeiende middenstand hoort daarbij. Een levendige middenstand in de dorpen geeft mogelijkheden voor boodschappen dicht bij huis en versterkt het sociaal weefsel.

· Handelsfuncties concentreren we in afgebakende kernen. Er is momenteel een voldoende aanbod aan grote winkels langs de drukkere banen buiten de dorpskernen. We willen de economische activiteit niet laten wegtrekken uit ons centrum, dus die lokale middenstanders ondersteunen we ten volle.

· Rond de dorpspleinen promoten we horecafuncties. Het is daar waar de mensen elkaar ontmoeten.

· We onderzoeken hoe we startende winkeliers beter kunnen ondersteunen. Zo moedigen we de komst van pop-ups en start-ups aan en gaan we leegstand tegen. Bij een bruisende gemeente hoort immers een bloeiende middenstand en in een hechte gemeenschap ondersteunen we mekaar.

· Wie vragen heeft over ondernemerschap of van start wil gaan als zelfstandige kan terecht bij de diensten van gemeente & ocmw Zoersel aan één loket.

· Wie op zijn beurt informatie zoekt over lokale ondernemers, kan terecht op de gemeentelijke website.

· We organiseren ontmoetingsdagen tussen ondernemers en geïnteresseerde starters enerzijds en het lokale bestuur anderzijds om ervaringen uit te wisselen en eventuele problemen aan te kaarten.

· Indien de vraag naar zondagopeningen vanuit de middenstand komt, willen we hier zeker in meegaan. Dit steeds in overleg en met de nodige aandacht voor hun werk-privébalans.

· Evenementen zoals de braderij blijven we ondersteunen. We betrekken de lokale handelaars zoveel mogelijk bij eigen evenementen. Zo blijft gemeente & ocmw Zoersel ambassadeur voor Zoerselse ondernemers.

· We stimuleren lokale tewerkstelling via de organisatie van een jobdag met ondernemingen uit de regio.

· We promoten de Zoerselcheque. De geschenkdoos grijpen we aan om Zoerselse producten bekendheid te geven.

· Grote projecten kunnen een impact hebben op de activiteiten van lokale ondernemers. We betrekken hen in elke fase en houden rekening met hun inbreng en hun noden en wensen.

· Een levendige middenstand en een bloeiend toerisme zijn afhankelijk van elkaar. We zetten in op beide en zorgen ervoor dat zij elkaar makkelijk ontmoeten.

· We zorgen er ook voor dat verenigingen en lokale ondernemers elkaar kennen.

· Een aangename winkelomgeving met voldoende groen en bloemen werkt uitnodigend. In de winter hangen we sfeervolle verlichting.

· Iedereen (middenstand, inwoners, minder mobiele mensen...) heeft belang bij en nood aan een bereikbare dorpskern, die ook veilig, leefbaar en aantrekkelijk is. We zorgen daarom voor een goede coördinatie en communicatie met betrekking tot alle infrastructuur- en nutswerken. Voor deelgemeente Zoersel doen we er alles aan opdat het Vlaams Gewest de omleidingsweg rond Zoersel realiseert.

· Voor onze middenstanders is het belangrijk dat de dorpskernen ook bereikbaar zijn met de wagen. Parkeren hoeft echter niet altijd naast de baan. We gaan op zoek naar parkeerhavens in achtergelegen, afgebakende zones of bij grote handelszaken.

· Voor wie met de fiets komt winkelen, voorzien we voldoende en veilige fietsenstallingen of fietshavens.

· We hebben oog voor de toegankelijkheid van de dorpskernen voor mensen die minder mobiel zijn en voor kinderwagens.

· Om het aanbod aan lokale handelaars bekend te maken bij nieuwe inwoners, geven we onze lokale middenstanders de mogelijkheid om zich voor te stellen in de onthaalmap voor nieuwe inwoners en hiertoe geschenkbonnen aan te leveren.

· We onderzoeken de mogelijkheden rond uitbreiding/uitwijkmogelijkheden voor lokale KMO's.

· We ondersteunen de werking en waarderen de inbreng van de lokale ondernemersraad (LOR). We breiden de werking ervan uit naar deelgemeenten Halle en Zoersel.

TEWERKSTELLING

  • Zoersel heeft mee bij de laagste graad van werkzoekenden in de provincie Antwerpen. Toch blijven we inzetten op toeleiding naar werk voor wie dit mogelijk is.
  • Om de nood aan medewerkers voor bedrijven en organisaties in de regio en Zoerselaars die zoeken naar (ander) werk dichter bij mekaar te brengen, blijven we een jaarlijkse jobbeurs organiseren samen met de gemeenten Malle en Zandhoven.
  • Via arbeidstrajectbegeleiding binnen het OCMW zorgen we voor toeleiding naar werk.
  • We zoeken zelf actief naar mogelijkheden in het kader van artikel 60 om mensen met een leefloon te begeleiden naar werk. We werken hiertoe nauw samen met externe partners, maar creëren ook een aanbod in de eigen gemeentelijke organisatie.
  • Kennis van het Nederlands is dé hefboom naar integratie en naar werk. We leiden daarom mensen toe naar cursussen en zorgen in samenwerking met partners voor de organisatie van cursussen. Deelname wordt van kortbij opgevolgd.
  • Kennis van digitale vaardigheden is vandaag de dag vaak een noodzaak en meestal zeker een troef bij het vinden van een job. We blijven hierrond dan ook vormingen aanbieden via Digidak.
  • Samen met de zorgaanbieders gaan we na welke hun noden zijn op het vlak van tewerkstelling en hoe we daar als gemeente aan kunnen helpen, onder meer via communicatie, beeldvorming over een job in de zorgsector, enz.
  • We promoten en ondersteunen de zorgopleidingen die worden aangeboden in onze gemeente.
  • Samen met de VDAB bekijken we welke opleidingen in Zoersel kunnen worden georganiseerd en hoe we daarin een ondersteunende partner kunnen zijn.
  • Ook vrijwilligerswerk kan, in het bijzonder voor meer kwetsbare Zoerselaars, een zinvolle tijdsbesteding zijn, alsook een eerste opstap zijn naar een betaalde job en verdere integratie in de maatschappij. Ook daarvoor blijven we naar mogelijkheden zoeken samen met andere partners zoals onze zorgvoorzieningen.
  • We organiseren een jaarlijkse vrijwilligersbeurs, waar kandidaat-vrijwilligers info krijgen over vrijwilligerswerk en de mogelijkheden, en organisaties en verenigingen zich kenbaar kunnen maken.