Ruimtelijke ordening & Milieu.

16-09-2024

Onze open ruimte koesteren we. Daarom gaan we er verantwoord mee om en kiezen we maximaal voor het behoud ervan. Voor bijkomende woongelegenheden leggen we de focus op inbreiding en verdichting binnen het woongebied. Nieuwe woningen moeten aansluiten bij de bestaande woonkernen. Tegelijk waken we erover dat het dorpse karakter van onze deelgemeenten behouden blijft. Er moet daarom zo snel als mogelijk werk gemaakt worden van een Plan Ruimte Zoersel, waarin onder meer duidelijk wordt afgebakend waar er nog meergezinswoningen kunnen. Waar er nog mogelijkheden zijn, moeten die voor ons in eerste instantie gericht zijn op betaalbaar wonen, onder meer via starterswoningen voor jonge Zoerselaars of woningen voor senioren. Ook bij verdichting kiezen we resoluut voor kwalitatieve bebouwing met voldoende groen en ruimte tot ontmoeting.

Met betrekking tot klimaat scharen we ons achter de Europese klimaatdoelstelling en de uitvoering van de klimaatacties in het Klimaatplan Zoersel. We zetten ook in op en sensibiliseren met betrekking tot ontharding, vergroening en het bijkomend planten van hagen en bomen.

RUIMTELIJKE ORDENING

  • Via de opmaak op korte termijn van een Beleidsplan Ruimte Zoersel maken we duidelijke keuzes m.b.t. de toekomstige bouwmogelijkheden, onder meer voor meergezinswoningen.
  • Het Beleidsplan Ruimte Zoersel vormt voor de toekomst de leidraad voor mogelijke bebouwing en verkaveling. Waar er nog mogelijkheden zijn, leggen we strikte voorwaarden op met betrekking tot betaalbaarheid voor de Zoerselaar, leefbaarheid, parkeergelegenheid en voldoende groen. Dat heeft een positief effect op groen in de buurt, op opvang van hemelwater en op het aanbod aan speel- en ontmoetingsplekken.
  • De bouwmogelijkheden die er nog zijn in het woongebied zetten we ruimtezuinig in. Daartoe maken we een analyse van de mogelijkheden die er nog zijn binnen het woongebied en kiezen bewust voor verdichting, waarbij er echter ook oog is voor het nodige groen.
  • We kijken eerst of we ruimtevragen en ruimtenoden kunnen opvangen binnen het bestaande weefsel: Kunnen gebouwen een dubbele functie krijgen? Kunnen we het ruimtegebruik op een perceel in gebruik intensiveren, met respect voor voldoende groen en ontmoetingsruimte?
  • De woonuitbreidingsgebieden zijn een reservegebied voor de lange termijn. We moeten die dan ook van bebouwing vrijwaren.
  • Het komt er ook op aan evenwicht te vinden tussen het behoud van groene zones en het creëren van mogelijkheden voor (betaalbaar) wonen. Op bepaalde plaatsen en weloverwogen kan een extra bouwlaag extra woonaanbod verzoenen met het behoud van open ruimte.
  • We willen het dorpse karakter van onze deelgemeenten blijven behouden. We moeten dus ook andere woonvormen overwegen (woonerven, co-housing,…) als oplossing voor ruimte-efficiënter bouwen en wonen.
  • In de kernen verzekeren we de beschikbaarheid van voldoende parkeergelegenheid, zowel voor auto's als voor fietsen. Parkeren hoeft echter niet altijd naast de baan. We gaan op zoek naar parkeermogelijkheden in achtergelegen, afgebakende zones (parkeerhavens) of bij grote handelszaken. Nieuwe projecten moeten voldoende private en publieke parkeerplaatsen voorzien.
  • We blijven inzetten op modernisering en renovatie van oude gebouwen om het ruimtegebruik te optimaliseren en om energiezuinige keuzes te maken.
  • We behouden de belasting op leegstaande woningen. Het benutten van bestaande bebouwing, eventueel na renovatie, kan immers juist voorkomen dat we onbebouwde percelen en open ruimte moeten aansnijden. Door een register van leegstaande gebouwen actief in te zetten, kunnen we ruimtevragen en mensen met een ruimte-aanbod bij elkaar brengen.
  • De dorpspleinen richten we in als aangename, groene rustpunten, met waar het kan schaduwbomen, en vrijwaren we volledig als locaties voor de organisatie van activiteiten die mensen bij mekaar brengen.
  • Ook in buurten voorzien we groene ruimtes en ontmoetingsmogelijkheden.
  • We volgen de stappen die Vlaanderen zet met betrekking tot de weekendzones op, om te zien welke oplossing er mogelijk is voor de beperkte weekendzones die Zoersel heeft.
  • De voormalige site Van Aerde in Halle, in eigendom van IGEAN, richten we evenwichtig in met voldoende groene ruimte en speel- en ontmoetingsmogelijkheden en wonen, voornamelijk gericht op sociaal en betaalbaar wonen.
  • Bij (grotere) projecten leggen we lasten op, zowel met betrekking tot betaalbaar of sociaal wonen, als financieel en zorgen we voor een goede inpassing in de omgeving.
  • Waar mogelijk creëren we ook nieuwe trage verbindingen. Mooie voorbeelden van zo'n verbindingen zijn o.a. het project De Wissel (doorsteek naar de begraafplaats Zoersel) als het project van de voormalige feestzaal Lamme Goedzak.

MILIEU EN KLIMAAT

De strijd tegen de klimaatverandering heeft als doelstelling om CO2 en andere broeikasgassen te reduceren. In 2050 wil Europa klimaatneutraal zijn.

Daarnaast is er het beleid rond klimaatadaptie waarin we onze omgeving aanpassen en voorbereiden op de veranderingen die als gevolg van de klimaatverandering op ons afkomen. Denk daarbij aan periodes van langdurige droogte of aan lange periodes van neerslag of waterbommen.

  • We scharen ons achter de Europese klimaatdoelstelling om tegen 2050 een CO2-neutrale gemeente te zijn en dragen ons steentje bij aan de realisatie van de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN. We zetten ook de doorwerking verder van het Burgemeestersconvenant.
  • We zetten verder in op de 4 werven van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP), een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse Overheid en de lokale besturen om de Europese klimaatdoelstellingen te realiseren. De 4 werven hebben betrekking op: vergroening, energie, mobiliteit, regenwater.
  • We voeren de acties uit het Klimaatplan Zoersel 2030 uit dat tegen 2030 een CO2-reductie van 40% voorziet door energie-efficiëntie en de inzet van duurzame energiebronnen te verhogen.
  • We leggen maximale groene voorzieningen op bij nieuwe, zowel publieke als private, projecten. We vragen daarbij ook voldoende hoogstammige bomen, wadi's voor hemelwateropvang, het herwaarderen van grachten en kleine waterlopen, enzovoort.
  • We sensibiliseren de bevolking om hun tuin of voortuin te ontharden en ecologisch te vergroenen en om hagen en bomen aan te planten. We ondersteunen daarbij acties als Maai mei niet, #Bye bye gazon, #LaatZeLiggen of #Boomjetuin.
  • In omgevingsvergunningen besteden we aandacht aan het beperken van verhardingen tot het strikt noodzakelijke. De naleving daarvan moet worden opgevolgd.
  • In de gemeentelijke aanbestedingen voor projecten houden we rekening met energiebesparende ingrepen of renovaties en met het gebruik van hernieuwbare energie. Bestaande gemeentelijke gebouwen maken we verder energiezuinig en waar mogelijk energieneutraal.
  • We blijven het stappen, gebruik van de fiets, van deelfietsen en van openbaar vervoer stimuleren om het aantal auto's op de weg te verminderen. We onderzoeken of het gebruik van deelwagens in de gemeente verhoogd kan worden. Ook zetten we de elektrificatie van het gemeentelijk wagenpark voort en we voorzien in onze gemeente voldoende oplaadpunten voor private elektrische wagens.
  • We gaan in overleg met De Lijn voor betere busverbindingen onder meer tussen de deelgemeenten en de rechtstreekse ontsluiting van deelgemeente Halle naar Antwerpen en onderzoeken het inleggen van een shuttledienst van Halle en Sint-Antonius tot in Zoersel tijdens marktdagen.
  • Het is belangrijk dat mensen correct en veilig omgaan met hun afval. Zwerfvuil is een smet op de omgeving. We treden krachtdadig op tegen mensen die zwerfvuil of hondenpoep achterlaten of sluikstorten, op basis van een duidelijk GAS-reglement en hogere boetes. Inzet van mobiele camera's kan hierbij helpen. We organiseren sensibiliseringscampagnes en ondersteunen opruimacties.
  • We blijven de ophaling van glas, papier, GFT- en restaval aanbieden, met een correcte aanrekening aan de aanbieder. We blijven sensibiliseren om zo weinig mogelijk afval te veroorzaken.
  • Het kringlooppark moet met democratische prijzen toegankelijk zijn voor iedereen. Samenwerking met andere gemeenten kan daaraan bijdragen, alsook de bereikbaarheid vergroten. We streven ook naar gelijke tarieven met kringloopparken van naburige gemeenten om afvaltoerisme tegen te gaan.
  • We zetten het project van de "klimaatbende" voort waarbij kinderen van de lagere scholen geïnspireerd worden rond thema's als energie, klimaat, duurzaamheid, recyclage… en zelf gestimuleerd worden tot actie.
  • We zetten de verledding van de openbare verlichting verder. We bekijken om enkele belangrijke fietsverbindingen op plaatsen langs waardevolle natuur uit te rusten met slimme verlichting die aan- en uitspringt in functie van de aanwezigheid van fietsverkeer.
  • We rollen het project van de energetische wijkrenovatie (https://www.zoersel.be/wonen-en-omgeving/wijken/energetische-wijkrenovatie-bloemenwijk) dat nu in de Bloemenwijk te Halle loopt, verder uit naar andere wijken in Zoersel.
  • We ondersteunen projecten van partners (bijv. de intercommunale) rond de groepsaankoop van regenwatertonnen, enzovoort. We vragen hiervoor waar mogelijk ook een sociaal tarief te hanteren.
  • We zetten de inspanningen voor de aanleg van rioleringen onverminderd verder.
  • We ondersteunen verenigingen met een eigen lokaal verder om energiebesparende maatregelen te nemen via het bestaande subsidiereglement.
  • We onderzoeken hoe we met openbare en private partners projecten kunnen opzetten van energie-delen, onder meer naar mensen die kwetsbaar zijn.
  • Voor bedrijven passen we de milieuregelgeving (Vlarem) strikt toe.
  • We stimuleren het aanleggen van bloemenweides, en nemen hiertoe ook als gemeente initiatief zoals op het domein achter het administratief centrum en aan de brandweer, en stimuleren maatregelen ter bevordering van de biodiversiteit.
  • Anderzijds werken we mee aan de bestrijding van exoten zoals de Aziatische hoornaar.
  • We informeren inwoners hoe ze ratten kunnen vermijden, en zetten in op de bestrijding ervan.