Stephanie Van Dyck: Studente en voorvechtster van Zorgzaam Zoersel

09-08-2024

Een kersverse, jonge kandidate, maar wel één met heel wat kennis op zak. Maak kennis met Stephanie!

Waar heb jij al die kennis opgedaan, Stephanie?

Ik studeer bestuurskunde en publiek management aan de UGent. Binnen deze opleiding leerde ik uitgebreid over bestuur, beleid, recht, economie, politiek en management. Ook al zet ik mijn eerste stapjes in de politiek, ik heb hierdoor wel begrip over de werking van de overheid op alle niveaus. Dit academiejaar start ik bovendien een nieuwe master, nl. management en beleid van de gezondheidszorg. Dat wil zeggen dat ik de brede kennis die ik al heb over de publieke sector kan verfijnen naar de gezondheidszorg.

Knap! Waarom koos je voor deze studierichtingen?

Politiek is me al vroeg beginnen interesseren. In het middelbaar nam ik deel aan en leidde ik zelfs verschillende politieke simulaties. Nu ik aan de universiteit studeer, heb ik al tweemaal deelgenomen aan de simulatie van het Vlaams Jeugd Parlement.

Dan is je deelname aan de verkiezingen nu een logische keuze?

Eigenlijk wel (lacht). Ik heb er alleszins veel zin in om de dingen die ik heb geleerd echt in praktijk om te zetten.

Dat geloof ik goed! Wat vind jij als 23-jarige jonge vrouw daarbij belangrijk?

Eerst en vooral vind ik het belangrijk dat de stem van jongeren wordt vertegenwoordigd hier in Zoersel. Ik wil luisteren naar wat jongeren 's nachts wakker houdt en ik wil mee werken aan een zekere toekomst voor hen. Daarbij wil graag mijn energie, frisse ideeën en verworven kennis inzetten voor een vernieuwde aanpak.

Zou jij je graag mee inzetten voor de verdere uitbouw van Zorgzaam Zoersel?

Heel graag! Zorg is een thema waar ik enorm veel belang aan hecht, en ik zou me dan ook graag toeleggen op zorgvraagstukken, vandaar ook mijn studiekeuze. Welke zorgnoden zijn er, nu en in de toekomst? Hoe kan samenwerking tot stand komen tussen verenigingen, organisaties en burgers? Hoe vinden mensen de juiste zorg? Hoe zorgen we ervoor dat mensen de stap durven zetten om hulp te vragen? Hoe maken we de toegang tot zorg zo laagdrempelig mogelijk? Daar kan een lokaal bestuur heel concreet op inzetten. Hier speelt ook verbondenheid een grote rol.

Op welke manier kan verbinding daarbij helpen?

Door burgers te verbinden kunnen we het 'kleine helpen' aanmoedigen en worden zorgnoden vaak sneller opgemerkt, waardoor ze ook sneller gesignaleerd kunnen worden. Binnen netwerken van informele en formele zorg kan bovendien heel gericht beantwoord worden aan zorgnoden van mensen.

Verbondenheid en samenhorigheid zijn kernwaarden van cd&v+Vooruit, dus dan zit je goed!

Zo voel ik het ook aan! Ik vind het belangrijk dat burgers elkaar ontmoeten en dat verenigingen met elkaar samenwerken. En dat wil ik zeker mee aanmoedigen en waarmaken!