Vrije tijd.
Zoersel is ook een fijne gemeente om te recreëren en te genieten van tal van activiteiten in je vrije tijd. Of het nu gaat over sporten, genieten van cultuur, je uitleven bij de jeugdbeweging, deelnemen aan seniorenactiviteiten... onze verenigingen zorgen er voor dat mensen hun vrije tijd naar hun interesses en mogelijkheden kunnen invullen en ook hun talenten kunnen ontplooien. Meer nog, zij zijn daarbij ook de motor van een bruisend Zoersel. Zij zorgen er door hun werking immers ook voor dat mensen bij mekaar komen en mekaar leren kennen, dé basis van een sterk sociaal weefsel. Onze verenigingen ten volle ondersteunen in het maatschappelijk engagement dat zij opnemen, en Zoerselaars mogelijkheden geven voor ontplooiing, zijn daarom voor ons grote prioriteiten.
VERENIGINGEN

- Jeugd-, sport-, cultuur- en andere verenigingen kunnen op onze volle steun rekenen, zowel voor wat betreft infrastructuur, materiaal, advies en een financiële ondersteuning. Heel wat verenigingen beschikken over een eigen lokaal of maken gebruik van een gemeentelijk of privé-lokaal. We brengen aanbod en noden in kaart.
- Via de erkenning van speerpuntacties stimuleren we de organisatie van evenementen.
- De gemeentelijke uitleendienst stelt verenigingen, wijken en organisaties in staat evenementen te organiseren. Daarvoor voorzien we voldoende en degelijk materiaal. We richten de uitleendienst in op de meest optimale manier, zodat materiaal tijdig ter bestemming komt of kan afgehaald worden op de dienst openbare werken.
- We onderzoeken hoe de uitleendienst verder kan worden uitgebreid, onder meer via intergemeentelijke samenwerking. We voorzien in voldoende toiletcapaciteit en ondersteunen verenigingen bij evenementen een mobiel mindervalidentoilet te voorzien. Ook een podiumwagen voegen we toe aan de uitleenlijst.
- We stimuleren samenwerking tussen verenigingen. Heel wat verenigingen bezitten heel wat materiaal. We zoeken naar mogelijkheden voor de uitwisseling van het gebruik van materiaal tussen verenigingen en organisaties. Via een gebruiksvriendelijk digitaal platform kan de gemeente de verenigingen hierin ondersteunen.
- We ondersteunen verenigingen in hun werking en organisatie door o.a. info te verschaffen omtrent administratieve verplichtingen en wetgeving.
- We behouden de houten en digitale aankondigingsborden voor plaatselijke evenementen.
- We gebruiken de bestaande infrastructuur efficiënt, door bijvoorbeeld voor activiteiten, evenementen, sporttrainingen, manifestaties… samenwerking te zoeken met voorzieningen, organisaties, scholen en bedrijven.
- Via een evenementenloket maken we het de verenigingen die een grotere activiteit organiseren gemakkelijker en bundelen we de vragen met betrekking tot uitleendienst, veiligheidsplan, verkeersmaatregelen, enz.
- We geven verenigingen de kans zich voor te stellen in een onthaalpakket voor nieuwe inwoners.
- De gemeente zet verenigingen en vrijwilligers die zich hiervoor inzetten in de kijker op het dankmoment voor vrijwilligers.
- Een jaarlijkse vrijwilligersbeurs kan verenigingen ondersteunen om extra helpende handen te vinden.
- Via het Z-charter stimuleren we verenigingen om in hun werking rekening te houden met kwetsbare mensen.
- De subsidies aan verenigingen worden verhoogd in functie van de indexstijging van de voorbije jaren en nadien jaarlijks geïndexeerd.
- De huidige ondersteuning voor verenigingen met een eigen lokaal, inzake energiebesparing, toegankelijkheid en verbetering van de luchtkwaliteit behouden we.
- Heel wat verenigingen hebben nood aan opslagruimte. We gaan op een creatieve manier op zoek naar gezamenlijke oplossingen.
- We maken het aanbod van onze sport-, cultuur-, jeugd-, senioren- en andere verenigingen actief kenbaar en bieden de mensen de mogelijkheid om te proeven van het aanbod. Hiervoor werken we samen met de clubs en verenigingen, met de scholen en met de buurt- en wijkverenigingen.
- Door middel van een verenigingenloket willen we verenigingen maximaal ondersteunen met vragen. Rond wetgeving, administratie, opleidingen en samenwerkingen kan een professioneel aanspreekpunt een hulp bieden voor nieuwe en bestaande verenigingen. Het loket kan ook vormingen aanbieden en steun bieden bij actuele uitdagingen (professionalisering, financiën, opleidingen, vrijwilligerswerving…).
JEUGD
- Sport- en speelpleintjes geven kinderen en jongeren de ruimte om te spelen, maar bieden ook contactmogelijkheden voor alle generaties. Daarom moeten ze uitnodigend zijn voor iedereen in de buurt, zowel voor kinderen als hun begeleiders. We zorgen er, in afspraak met de buurten, voor dat deze goed onderhouden zijn. Waar mogelijk voorzien we een avontuurlijke inrichting.
- We onderzoeken bijkomende mogelijkheden voor speelruimte, en zorgen voor blijvende speelmogelijkheden in speelbossen.
- De speelpleinwerking biedt kinderen mogelijkheden om zich te amuseren tijdens de vakantie. We voorzien blijvend in een breed aanbod aan activiteiten en thematische kampjes.
- Zoersel is een landelijke en groene gemeente met veel mogelijkheden om buiten te spelen. Via de jaarlijkse Buitenspeeldag zetten we die extra in de kijker.
- Bij onze jeugdverenigingen kunnen kinderen en jongeren zich op een ongedwongen manier uitleven samen met leeftijdsgenoten. Dit kan maar dankzij een groot engagement van veel jongeren die er in de leiding staan. Onze jeugdbewegingen mogen rekenen op een sterke ondersteuning, zowel financieel via een gericht subsidiebeleid als via logistieke hulp.
- Op kamp gaan vergt een hele organisatie maar biedt eindeloos kampplezier. We helpen onze jeugdverenigingen met het kampvervoer, ook op weekend- en feestdagen. We voorzien bijkomende kampcontainers voor het stockeren van het kampmateriaal.
- Een goede huisvesting voor onze jeugdbewegingen, met voldoende speelruimte, is noodzakelijk om hun werking te verzekeren. Die infrastructuur is voor ons een prioriteit. We zoeken oplossingen en investeren in nieuwe lokalen voor de jeugdbewegingen die daar nood aan hebben, en helpen via een gericht subsidiesysteem ook om noodzakelijke aanpassingen te doen in het kader van onder meer energiebesparing en brandveiligheid.
- Via een lokalenmap zorgen we er voor dat de infrastructuur in orde wordt gehouden en conform is aan de geldende reglementeringen. We begeleiden en ondersteunen de jongeren hierbij.
- Via een weloverwogen fuifbeleid kunnen jongeren zich uitleven in eigen omgeving, met correcte afspraken t.a.v. de buurt.
- We erkennen en waarderen de jeugdraad als adviesorgaan.
- We stimuleren ontmoeting tussen verschillende generaties. Initiatieven zoals de seniorenfuif, waar de jongeren achter de toog staan en de ouderen op de dansvloer, blijven we organiseren.
- We ondersteunen de jeugdhuizen, zodat ze een werking kunnen uitbouwen waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten.
- We stimuleren buurten tot het inrichten van speelstraten.
- Kinderen en jongeren die het moeilijker hebben, mogen rekenen op onze hulp. Zo voeren we een gericht beleid inzake kinderarmoede, onder meer in samenwerking met de scholen en verenigingen. Voor kinderen met een beperking ondersteunen we het aanbod inclusieve speelpleinwerking georganiseerd door Monnikenheide en Akabe, alsook de specifieke G-jongerenwerking van jeugd-, sport en andere verenigingen. In het kader van mentaal welzijn zorgen we ervoor dat jongeren gemakkelijk de weg vinden naar het OverKopHuis in Zandhoven.
CULTUUR
- Een cultureel aanbod op maat van wat verschillende mensen leuk of boeiend vinden, is voor ons evident. Een breed aanbod moet erop gericht zijn zoveel mogelijk mensen te betrekken, te inspireren en te verrijken.
- Ook kleinschalige evenementen die ontmoeting faciliteren of tegemoetkomen aan de noden van specifieke doelgroepen willen we aanmoedigen. We koesteren daarbij het nabije en toegankelijke karakter van deze evenementen/activiteiten. Een gepaste ondersteuning vanuit de gemeente kan eventueel nodig zijn.
- De programmatie van onze eigen cultuurhuizen (De Bijl en De Kapel) en de bibliotheken gebeurt in samenspraak en afstemming met de Zoerselse culturele verenigingen.
- Ook het aanbod vanuit de gemeentelijke cultuurdienst komt tot stand in samenwerking met de lokale verenigingen. We behouden de tradities van jaarlijks terugkerende culturele initiatieven zoals de poëzieweek, Open Monumentendag, 11-juli-viering, 11-novemberviering, enz.
- Met de jaarlijkse cultuurprijs blijven we graag verdienstelijke inwoners en verenigingen in de bloemetjes zetten.
- Samen kunnen werken rond een gezamenlijk thema werkt verbindend. We herbekijken de uitwerking van een tweejaarlijks cultuurthema voor alle Zoerselse cultuurverenigingen.
- Voor toneelvereniging Tilia, fotoclub Obscura en Harmonie Eendracht Maakt Macht werd een oplossing uitgewerkt voor de bouw van een nieuwe verenigingenschuur aan de Kapelstraat en in het gebouw van de koninklijke fanfare De Lindekring. Dit project voeren we onverkort uit.
- We streven naar lage tarieven voor het gebruik van de gemeentelijke infrastructuur. Zeker voor (wekelijks of maandelijks) terugkerende activiteiten. Ook steunen we de kortingen voor bepaalde doelgroepen. Toch blijft een minimale bijdrage belangrijk om gebruikers te responsabiliseren.
- We creëren alternatieve plaatsen voor kleinschalig kunstaanbod. Op waardevolle plekken en in nieuwe projecten zoeken we gericht hoe kunst in de openbare ruimte kan worden geïntegreerd. Een voorbeeld zijn de pastorijtuinen.
- Het initiatief 'cultuur op de markt' en de orgelconcerten tijdens bepaalde marktdagen worden gesmaakt. We zetten die verder en bekijken hoe we ook op andere evenementen kleinschalig culturele elementen kunnen integreren.
- Onze bibliotheken moeten een toegankelijke plaats zijn voor informatie, ontmoeting en dienstverlening. Ze kunnen oplossingen bieden voor mensen die thuis geen internetverbinding hebben. We blijven inzetten op samenwerking met andere gemeenten om het brede aanbod te optimaliseren. De stripotheek blijft een plek hebben.
- In Sint-Antonius bouwen we aan de Handelslei een nieuwe bibliotheek.
- We stimuleren samenwerking tussen het deeltijds kunstonderwijs en de culturele verenigingen.
- We ondersteunen jong talent door de opstart van een kunstjeugdbeweging. We maken creaties van beginnende lokale kunstenaars beter toegankelijk. Het recent opgestarte kunstenaarscollectief is een succes en verdient alle waardering.
- We blijven deelname aan culturele activiteiten voor alle Zoerselaars stimuleren, onder meer door het gebruik van de Z-pas. We besteden aandacht aan het wegwerken van culturele of sociale drempels door samen te werken met organisaties die lokaal de belangen van doelgroepen (armoede, vluchtelingen…) behartigen.
SPORT

- Er is een voorlopige oplossing via overeenkomsten met Beerse en Lille om een oplossing te bieden voor het schoolzwemmen en om Zoerselaars op een betaalbare manier te kunnen laten zwemmen. We blijven echter voorstander van een intergemeentelijke samenwerking om dichterbij onze eigen gemeente betaalbaar zwemwater aan te bieden.
- We zorgen voor een opwaardering voor de bestaande Fit-o-Meters.
- We bekijken hoe we onze voetbalclubs gedeeltelijk kunnen ondersteunen bij de aanleg van kunstgrasvelden.
- We bekijken de mogelijkheden voor het ondersteunen van de aanleg van velden voor beachvolleybalvelden door onze volleybalclubs.
- We bekijken hoe we in elke deelgemeente werk kunnen maken van loopomlopen, bij voorkeur langs trage wegen.
- Mogelijkheden in de buurt stimuleren meer tot deelname aan sport en beweging.Daarom hebben we hier ook oog voor, onder meer door sportmogelijkheden op buurtpleintjes, buitenfitnesstoestellen, looproutes, petanquevelden, enzovoort.
- Naar analogie met speelstraten bekijken we de mogelijkheden voor sportstraten.
- We erkennen en waarderen de sportraad als adviesorgaan, en organiseren samen met hen activiteiten.
- We blijven de jaarlijkse kampioenenviering organiseren om onze Zoerselse kampioenen in de bloemetjes te zetten, hun begeleiders te bedanken en zo ook iedereen te motiveren om te sporten.
- We onderzoeken de organisatie van een tweedehandsverkoop voor (sport)uitrusting in samenwerking met onze verenigingen.
- Inclusief sporten is sport voor iedereen.Daarom willen we sportinitiatieven ondersteunen die zorgen voor de moeilijk bereikbare sporters. We ondersteunen verenigingen met een actief doelgroepenbeleid waarbij verschillende profielen en generaties samenkomen. We gaan actief zoeken naar een uitgebreider aanbod voor mensen met een beperking en voor senioren.
- We beschouwen inclusief sporten ook als essentieel om de meer kwetsbare leden van onze gemeenschap te ondersteunen. Met de Z-pas houden we het lidmaatschap van sportclubs betaalbaar voor kansengroepen.
- Jong geleerd is oud gedaan. Sporten op jonge leeftijd moedigen we daarom aan. Dit kan onder meer via sportkampen in samenwerking met verenigingen.
- We voorzien in verschillende sportkampen in samenwerking met buitenschoolse opvang, sportverenigingen en partners.
- We breiden de sportkoffers uit en moderniseren hun inhoud zodat speelpleinwerking en buurtverenigingen sportbeleving kunnen aanbieden.
SENIOREN
- De steeds groter wordende groep van actieve senioren heeft eigen noden met betrekking tot ontmoeting. We zoeken samen met hen hoe we op de best mogelijke manier aan deze nood tegemoet kunnen komen.
- Seniorenverenigingen bieden een uitgebreid pallet aan activiteiten en vormingsmomenten. Dit wordt daadwerkelijk ondersteund vanuit de gemeente.
- We erkennen en waarderen de seniorenraad als adviesorgaan, en organiseren samen met hen activiteiten, zoals bijvoorbeeld de seniorensportdag.
- Tijdens de jaarlijkse seniorenweek organiseren we initiatieven, specifiek gericht op hen, zowel met culturele, sportieve als sociale inslag. We vergeten daarbij zeker niet de senioren met een zorgnood.
- Senioren mogelijkheden geven tot ontmoeting betekent ook rekening houden met specifieke noden. Daarom maken we onder meer werk van ons zitbankenplan en ons voetpadenplan.
- In samenwerking met toneelkring 't Jukschot zorgden we voor Okra Sint-Antonius voor een nieuw lokaal aan de Achterstraat. Hier voorzien we voor de senioren ook overdekte petanquevelden.
- We voeren een beleid om vereenzaming tegen te gaan. Daarom organiseren we samen met vrijwilligers en verenigingen blijvend de acties waarbij 80-plussers bezocht worden, zoals 'Wij weten elkaar wonen' en de verdeling van fruitmandjes in de kerstperiode.
- We stimuleren ontmoeting tussen verschillende generaties. Initiatieven zoals de seniorenfuif, waar de jongeren achter de toog staan en de ouderen op de dansvloer, blijven we organiseren, net zoals schoolbezoeken aan woonzorgcentra.
- We stimuleren en ondersteunen samenwerking tussen seniorenverenigingen en -organisaties over de gemeentegrenzen heen.