Wonen.
Met betrekking tot het woonbeleid stellen zich verschillende en uiteenlopende noden. Zo is het voor vele (jonge) Zoerselse gezinnen zeer moeilijk om nog een eigen woning te verwerven in onze gemeente. Hen een duwtje in de rug geven om toch in Zoersel te kunnen blijven wonen is één van onze grootste prioriteiten, onder meer door het voorzien van starterswoningen of het geven van erfpacht met inkoopmogelijkheid.
Het aantal sociale huurwoningen voldoet nog niet aan de eisen die Vlaanderen ons ter zake oplegt, terwijl er ook heel wat Zoerselaars zijn die wachten op een huurwoning. Daarom breiden we in samenwerking met de woonmaatschappij het aanbod uit, waarbij we ook inzetten op gemengde projecten en huurwoningen voor doelgroepen zoals senioren.
Daarnaast zijn er in onze gemeente een groot aantal ruime eengezinswoningen in verkavelingen van verschillende decennia terug. Voor heel wat van deze woningen is renovatie en omvorming tot energiezuinige gebouwen nodig. In die transitie willen we onze Zoerselaars met raad en daad bijstaan.
KWALITEITSVOL EN DUURZAAM WONEN
- Het Energie(k) Loket, waar Zoerselaars met al hun vragen over woningkwaliteit, premies, energiereducerende ingrepen, conformiteitsattesten, enz, terechtkunnen blijven we verderzetten en we zorgen er voor dat het voldoende toegankelijk is voor iedereen met vragen. Ook inschrijvingen voor een sociale huurwoning is hier mogelijk.
- We zetten actief in op het bestrijden van leegstand, zodat verkrotting voorkomen wordt. Dit zorgt immers niet enkel voor een efficiëntere inzet van de beschikbare capaciteit aan woningen, maar zo vermijden we ook verloedering en veiligheidsrisico's.
- We zorgen in samenwerking met IGEAN voor een voldoende capaciteit voor woningonderzoeken.
- De verplichting voor verhuurders om te beschikken over een conformiteitsattest voor de verhuring van hun woning voeren we gefaseerd verder in.
- Via projecten als het energiecoöperatieproject Bloemenwijk worden Zoerselaars door andere Zoerselaars, Energuys en Energittes, wegwijs gemaakt en geholpen om hun woning te renoveren en energiezuinig te maken. We rollen dit verder uit naar andere wijken.
- We bieden, samen met externe partners, energiescans aan teneinde woningen energiezuiniger te maken.
ZOERSELAARS KANSEN BIEDEN EEN WONING TE VERWERVEN
- Betaalbaar wonen blijft een grote prioriteit. Het project Het Klooster dat we een aantal jaren geleden uitwerkten, bewijst hoe met ondersteuning Zoerselaars kansen kunnen geboden worden om een eigendom te verwerven en in de eigen gemeente te blijven wonen. We werken analoge projecten uit in de verschillende deelgemeenten.
- Zo bieden we kavels met korting te koop aan voor specifieke doelgroepen. Hierbij worden vanzelfsprekend voorwaarden gesteld m.b.t. geen ander onroerend goed in eigendom hebben en inkomstenvoorwaarden. Bouwen met erfpacht en inkoopmogelijkheid nadien blijft mogelijk.
- We maken werk van starterswoningen voor jonge gezinnen. Zo willen we alleenstaanden of jonge Zoerselse gezinnen de kans bieden om al in onze eigen gemeente een studio of appartement te verwerven mogelijk in afwachting van doorstroom naar een grotere woning. In het project op de vroegere schoolsite aan de Lindedreef in Halle zijn zo al 6 woongelegenheden voorzien.
- In grotere projecten leggen we aan de projectwikkelaar ook op om een aantal woongelegenheden voor betaalbaar wonen te voorzien. Daarnaast bekijken we of het ook mogelijk is afspraken te maken met betrekking tot het prioritair aanbieden van andere woongelegenheden aan mensen met een band met Zoersel.
SOCIALE HUURWONINGEN
- Samen met de woonmaatschappij werken we verder aan de realisatie van sociale woningen, met als doel het Bindend Sociaal Objectief (BSO) zo snel mogelijk te behalen.
- Voor de realisatie van bijkomende sociale huurwoningen streven we naar een gelijkmatige verdeling over de verschillende deelgemeenten.
- We kiezen bij voorkeur voor gemengde projecten, waarbij naast sociale huurwoningen ook private woongelegenheden worden voorzien. Zo zijn in het project aan de Lindedreef 13 sociale huurwoningen voorzien en 11 private woongelegenheden.
- We promoten het verhuren van een private huurwoning aan de woonmaatschappij. Ook dit verhoogt het aanbod aan sociale huurwoningen en brengt het behalen van het bindend sociaal objectief dichterbij.
- In het aanbod aan sociale huurwoningen voeren we een gericht doelgroepenbeleid, onder meer met een aanbod voor senioren. Daarbij zorgen we ook voor voldoende aangepaste woningen.
- Via het gemeentelijk woonloket (energie(k) loket) blijven we het mogelijk maken dat Zoerselaars zich kunnen inschrijven voor een sociale huurwoning.
- In samenwerking met andere gemeenten blijven we woonbegeleiding aanbieden voor diegenen die moeite hebben met woonvaardigheden.
LEVENSLANG EN AANGEPAST WONEN
- We moedigen mensen die bouwen en verbouwen aan om rekening te houden met de woonnoden die veranderen naarmate de levensloop vordert. Door in te zetten op levensloopbestendig wonen kunnen mensen langer in hun vertrouwde woning blijven, ook als ze bijvoorbeeld minder mobiel worden.
- We informeren ook over de premies voor aanpassing van woningen.
- Via een stedenbouwkundige verordening leggen we de verplichting op om bij nieuwbouw meergezinswoningen de toegankelijkheid te verzekeren, onder meer via het voorzien van een lift.
- Samen met zorgpartners en de woonmaatschappij maken we werk van een voldoende aanbod aan aangepaste woongelegenheden in de dorpskernen, onder meer voor senioren.